MERHAMET AŞKI YÜZ İLE ÇARPAR 

İnsan evlilik öncesi yine evlilikle ilgili ilmi alt yapı çalışması yapması lazım. Demek istediğim şu. Yani teoride İslami bir evlilikte erkeğin pozisyonu ne, ne yapması lazım ya da kadının evlilikte bir hanım olarak ne yapması gerekir bunları ve Allah’ın bizden beklediklerini öğrenip insanın kendini bu noktaya taşıması gerekiyor. İnsanlar evlilikten sonra bu aşamaya gelmedikleri için hem teoride hem pratikte iflas ediyor.
  Birinci öncelik sabırdır. İnsanın en büyük kuvveti aile yapısından gelir. Öncelikle insan ben cenneti bu evliliğimle kazanacağım evliliğime gösterdiğim sabırla ben Allah’a yaklaşacağım diye düşünmelidir.  
   İkincisi sorumluluk sahibi olmaktır. İnsan yeteri kadar sorumluluk sahibi değilse sorumluluk taşımayacak durumdaysa ve hatta karşı tarafında sorumluluğunu almayacaksa  bu insan evlilik yapmamalıdır. İki tarafta karşılıklı fedakârlık yapması gerekir. Biz olmayı öğrenmeden olmazsa olmaz dediklerini bir kenara bırakıp ailenin huzuru için ve insanın kendi faydası için fedakârlık yapmayı öğrenmesi gerekir. İnsanın  her şeyi karşı taraftan beklemesi en büyük bencillik örneğidir.  Evlilikte İslamiyet’te çok önemli şeylerden birisi uyumu sağlayabilmek evlilik öncesi onun belirtilerini iyi gözlemlemek en yüksek derecede karşı tarafı tanımaya çalışmak evlilik sonrası ki hayatta uzlaşmacı tavır kolaylık sağlar. İnsan önce kendindeki problemi keşfetmelidir. Buradaki insanın en büyük hatası hatasını fark etmemesidir. 
   En büyük kusur, insanın kendi kusurunu görmemesidir.  
  Üçüncüsü kibarlıktır. İnsanların ilkokuldan üniversiteye kadar okutulması gereken bir ders olmamalı kibarlık. Toplumsal yaşantıda aile yaşantısında, sokakta, evde, işte her yerde uygulaması gereken bir ahlak şeklidir. 
Sünnete baktığımızda baştan aşağı Peygamber Efendimizin (sav) kibar bir insan olduğunu görürüz. Bütün sünneti kibarlık çatısı altındadır. O yüzden kibarlık çok önemlidir. İnsanın eşine karşı gösterdiği kibarlık, güler yüz ne olursa olsun her türlü problemi eritir. 
   Şimdi size en önemli konuyu söyleyeceğim. 
   İnsanın kalbine merhamet olmazsa ne doğru bir baba olabilir ne doğru bir eş olabilir ne doğru bir patron olabilir, iyi ülkede yönetsen ailede yönetsen merhametli olmazsan eğer yapamazsın. Elbette ki evlilik hayatında da merhamet çok önemlidir. İnsanların kusurlarını affedip onlara merhametli bakılmalıdır. 
   Unutmayın! Şefkat ve merhamet aşkı yüz ile çarpar.
 

Bu yazı toplam 23 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hatice Akgül Arşivi

Yalan

27 Nisan 2023 Perşembe 12:10