Yalan

 Toplumun dejenere edilmesinde İslam'ın özünün anlaşılmamasında en büyük engel yalandır. 
  Yalan, gerçeğe aykırı söylemlere denir. Tanımı o kadar basit görünür ki karşı tarafa söylerken normalleştirenler  isminin önüne renkler koyup (pembe beyaz yalan) üstüne üstlük iyi niyetli yapıldığına dair iddialarda yok değil.  
  Hz. Yusuf Aleyhisselamı kuyuya atan kardeşleri babalarına kurt parçaladı diye getirdiği kanlı bez parçasında bulunan kana Arapça ‘da  "kezb-kezip " yani yalan kan ifadesi kullanılır.  
  Bu günden bir kaç örnek vereyim ister misiniz? Olmayan bir şeyin üzerine koyup konuşmak yani mübalağa yalandır. Sosyal medyada veya tv de gördüğümüz "Tek gerçek kaynak suyu, Türkiye'de en ucuz halı bizde, Türkiye'nin  en hakiki çayı bizde, seni terletmeyen tek gömleği ürettik. " gibi cümleler yalan yani Kezbdir. Dünya'yı dolaşmadan ve bunu kesin olarak kanıtlamadan söylenilen her cümle gibi... Çok konuşup söylenileni yapmamak gibi...
  "Doğruyu konuşmak gerekirse.” gibi bir cümle kalıbı var insanı tesir altına alan ama zaten konuştuğunuz doğru olmak zorundadır. Aksi ise o an söylediklerin dışındakiler hep yalan anlamı taşır. 
Efendimiz münafığın üç büyük özelliğinden bahseder.
1. Konuştuğu zaman yalan konuşur yüzü kızarmaz.
2. O insan söz verdiği zaman sözünden döner.
3. Emanete ihanet eder. Verilen sözden dönülmesi de ihanettir.  
Bu konuya bir başka pencereden bakarsak insanın doğru istediği her şey bir şekilde gerçekleşir. Doğru istediğimiz için doğru kapılar açılır, karşımıza doğru insanlar çıkar. Güzel istemek iyi niyetli olmak kendimiz ve çevremiz için en doğru dualardır. Hani hep derler ya iyilerle karşılaşırsın umarım. Umulmak karşılıklıdır. İyi insan olmak dürüstlükten gelir ve dürüst insanlar iyilerle karşılaşır. Zor olan kendi iyiliğinin karşısında duran kötülüğün, yalanın içinde dürüst olmaktır. Kendimize ve çevremize bunu öğretmeliyiz. Çünkü kimse daha bir başkasından üstün değildir. 
   İnsanlığın benzer ve eşit olduğunu anlamak için yine yalansız bir dünyaya ihtiyacımız var. Olmayan ya da hiç olmamış durumları var gibi göstermek bazen hayatımızı daha zor duruma getirebilir. Çünkü insan doğru olanı unutmaz ama yalan söylediği  her şeyi unutabilir. Bu durum insanda psikolojik bir rahatsızlık haline gelirse kendi söylediği yalanlara inanır hale gelebilir. 
   Peygamber efendimiz bir hadisinde şöyle buyurur:” Kötü alışkanlıkları olan insanlardan uzak durun.”
  Etrafınızda yakınınızda akraba veya ailenizde  böyle biri varsa durmayın yanından 
 

Bu yazı toplam 25 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hatice Akgül Arşivi